buitenland

Ruim 4000 vluchtelingen herplaatst in EU

Door ANP - 24 augustus 2016

BRUSSEL (ANP) – Landen van de Europese Unie hebben tot nu toe 4014 vluchtelingen opgenomen uit Griekenland en Italië. Nederland had er op 11 juli 367 hervestigd, maar dat zijn er inmiddels 566: 127 uit Italië en 439 uit Griekenland. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Europese Commissie.

De lidstaten verplichtten zich vorig jaar in totaal 160.000 vluchtelingen op te nemen uit onder meer de ‘frontlijnstaten’ Griekenland en Italië, waar de meeste migranten aankomen. Nederland moet er het komende jaar nog 5381 laten overkomen.

Het Verenigd Koninkrijk, Oostenrijk, Denemarken, Polen en Hongarije hebben nog geen vluchtelingen overgenomen. Duitsland nam er slechts 62 op, maar heeft volgens Italië toegezegd meer mensen te herplaatsen. De Europese Commissie heeft er herhaaldelijk op gehamerd dat de lidstaten hun verplichtingen moeten nakomen.

Onder meer Hongarije is het niet eens met de verplichting en heeft de zaak voorgelegd aan het Europees Hof van Justitie. Het land houdt er in oktober een referendum over.