buitenland

Rusland: gevechtspauzes van 48 uur bij Aleppo

Door ANP - 18 augustus 2016

MOSKOU (ANP) – De strijdende partijen in Syrië moeten onmiddellijk een staakt-het-vuren in acht nemen om humanitaire hulp aan de belegerde stad Aleppo mogelijk te maken. Die oproep deed EU-buitenlandchef Federica Mogherini donderdag. Tijdens de wapenstilstand kunnen gewonden worden geëvacueerd en elektriciteit en waterleidingen worden hersteld.

In Aleppo wordt sinds een maand zwaar gevochten. De permanente bombardementen maken hulptransporten onmogelijk. Honderdduizenden mensen in de Noord-Syrische stad zitten zonder elektriciteit en stromend water en zijn verstoken van internationale hulp.

Mogherini houdt vooral het Syrische regime met zijn ,,buitensporige en disproportionele’’ aanvallen verantwoordelijk voor de escalatie van het geweld en het vernielen van de infrastructuur. De Verenigde Naties riepen vorige week op tot een humanitaire wapenstilstand.

Koenders

Nederland verwelkomt de oproep tot een onmiddellijke gevechtspauze. Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) had al vaker aangedrongen op een ,,steviger” EU-standpunt. ,,Het is goed dat de EU eensgezind de druk op het regime verder opvoert”, laat hij in een reactie weten.

Van voedseldroppings waar hij eerder voor pleitte, is echter nog geen sprake. Minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) noemt het ,,cruciaal” dat het Syrische regime toegang geeft tot Aleppo. ,,Zodat de bevolking, die al zo lang onder verschrikkelijke omstandigheden moet zien te overleven, zo snel mogelijk basale hulp krijgt.”

De VN-gezant voor Syrië brak donderdag een bijeenkomst in Genève over humanitaire hulp af omdat die Aleppo toch niet kan bereiken.