buitenland

Russen verwachten fraude bij verkiezingen

Door ANP - 22 augustus 2016

MOSKOU (ANP/DPA) – Vier weken voor de parlementsverkiezingen in Rusland, denkt meer dan de helft van de Russen (51 procent) dat de verkiezingen frauduleus zullen verlopen.

Dat blijkt uit onderzoek van het gerenommeerde Levada Center in Moskou. De fraude zou zowel door de partijen als de overheid gepleegd worden. Als voorbeelden worden genoemd: stemaankoop door de partijen en manipulatie van de resultaten door de kiescommissie.

Volgens de enquête is bijna een kwart van de ondervraagde Russen (23 procent) bereid om zijn stem te verkopen, waarbij als redelijke prijs 5000 roebel wordt genoemd (zo’n 70 euro). Maar velen zouden ook met minder dan de helft al tevreden zijn.

Smerigste verkiezingen

In 2011 zei de oppositie dat de verkiezingen van de Doema de ,,smerigste verkiezingen sinds het einde van de Sovjet-Unie” waren.

De verkiezingen voor de Doema, het Russische lagerhuis, zijn op 18 september.