buitenland

Russen voorlopig klaar in Iran

Door ANP - 22 augustus 2016

DUBAI (ANP/RTR) – Rusland maakt voor aanvallen op rebellen in Syrië geen gebruik meer van een vliegbasis in Iran. Dat heeft het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken maandag laten weten.

,,Rusland heeft geen basis in Iran en is er niet gestationeerd”, zei een woordvoerder tegen het Iraanse persbureau Tasnim.

Moskou maakte een week geleden bekend dat Russische straaljagers en bommenwerpers vanaf de basis Nojeh in het noordwesten van Iran aanvallen hadden uitgevoerd op doelwitten in Syrië. Die operatie ,,is voorlopig afgesloten”, zei de Iraanse woordvoerder.

Niet blij

De Iraanse minister van Defensie, Hossein Dehghan, liet eerder op de staatstelevisie blijken dat Teheran niet blij was met de ruchtbaarheid die Moskou aan het gebruik van Iraanse bases had gegeven. Iraanse parlementsleden hadden gezegd dat dit mogelijk in strijd was met de Iraanse grondwet.

Dehghan zei dat het gebruik van de basis niet permanent was. De ,,operationale samenwerking” was tijdelijk en bleef beperkt tot het bijtanken van de Russische vliegtuigen, zei hij tegen het persbureau Fars.

Rusland en Iran steunen allebei het regime van de Syrische president Bashar al-Assad in de strijd tegen opstandelingen en soennitische extremisten.