buitenland

Spijtbetuiging na vernielingen Timboektoe

Door ANP - 22 augustus 2016

DEN HAAG (ANP/RTR/DPA) – De voormalige jihadist Ahmad al-Faqi al-Mahdi heeft maandag aan het begin van zijn proces voor het Internationaal Strafhof berouw getoond over de vernieling van mausolea en een moskee in 2012 in de Malinese stad Timboektoe. De grafmonumenten van middeleeuwse heiligen stonden op de Werelderfgoedlijst van Unesco, maar werden door de extremisten als afgoderij beschouwd.

,,Ik heb spijt van mijn daad en vraag om vergeving”, zei de veertigjarige voormalige rebellenleider.

Mahdi was lid van de extremistische militie Ansar Dine, die streeft naar de invoering van de sharia in Mali. Hij zou aan het hoofd hebben gestaan van de moraalpolitie van de beweging, die de islamitische wet in 2012 en 2013 in Timboektoe opdrong. Hij zou ook betrokken zijn geweest bij de vonnissen en uitvoering daarvan van de islamitische rechtbank in de stad.