buitenland

Stakende mijnwerkers slaan onderminister dood

Door ANP - 26 augustus 2016

LA PAZ (ANP) – Stakende mijnwerkers in Bolivia hebben donderdag een onderminister doodgeslagen. Hij was door de stakers gevangengenomen nadat hij was gekomen om te praten over hun grieven. Een dag eerder waren twee mijnwerkers door de politie doodgeschoten.

Volgens minister van Binnenlandse Zaken Carlos Romero werd zijn onderminister Rodolf Illanes (55) op ,,brute en laffe wijze vermoord”. Minister van Defensie Reyi Ferreira zei dat Illanes was ,,doodgemarteld”. Een medewerker van Illanes had weten te ontsnappen en werd opgenomen in een ziekenhuis in de hoofdstad La Paz. Ferreira zei dat er rond de honderd mensen werden gearresteerd.

Illanes was donderdag naar Panduro, 160 kilometer van La Paz, gegaan om met de stakers te praten. De in coöperatieven georganiseerde kompels voeren al weken actie tegen een nieuwe mijnbouwwet. Bij een van hun wegblokkades kwam het woensdag tot geweld.

Bij het Nationaal Verbond van Mijnbouwcoöperatieven (Fedecomin) zijn zo’n negenhonderd coöperaties met 10.000 mijnwerkers aangesloten, die met het winnen van voornamelijk zilver, tin en zink in hun levensonderhoud voorzien. Het verbond was ooit een naaste bondgenoot van de linkse president Evo Morales, maar de relatie is verzuurd door beschuldigingen van vriendjespolitiek en autoritair bestuur.