buitenland

‘Syrië-offensief keerpunt in strijd tegen IS’

Door ANP - 24 augustus 2016

ISTANBUL (ANP/RTR) – De operatie om Islamitische Staat (IS) uit de noordelijke Syrische stad Jarablus te verdrijven, zal een keerpunt zijn in de strijd tegen de terreurgroep. Dat zei de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu woensdag.

Op zijn Twitteraccount zei de bewindsman ook dat het offensief bij IS-bolwerk Jarablus de verdrijving van de terreurgroep uit de noordelijke Syrische regio Aleppo zal versnellen. ,,We hoeven niet te vechten tegen muggen, ons doel is om het moeras uit te roeien en bedreigingen tegen Turkije weg te nemen”, zei hij.

Turkse speciale troepen, tanks en gevechtsvliegtuigen lanceerden woensdag met hulp van de door de VS geleide coalitie, een eerste gecoördineerde actie in Syrië om IS uit het grensgebied te jagen. Daarnaast wil Turkije Koerdische milities terugdringen. De Turkse regering beschouwt gewapende groepen van Syrische Koerden ook als terroristen, net zoals de PKK in eigen land. Leiders van de Koerdische organisaties reageerden woedend. Volgens de militie PYD zal ,,Turkije in een Syrisch moeras” lopen en ,,net als Daesch worden verslagen”. Daesh is Arabisch voor IS.

De Syrische regering heeft het Turkse militaire offensief scherp veroordeeld. De inval in het noorden van het land is een open schending van de soevereiniteit van Syrië, aldus het Syrische ministerie van Buitenlandse Zaken. Volgens Damascus wil Turkije IS slechts vervangen door ,,andere terroristische groepen”. De strijd tegen terrorisme in Syrië kan alleen in overleg met de regering en het leger van het land gebeuren, zegt het ministerie.