buitenland

Turken ‘blijven in Syrië tot aftocht Koerden’

Door ANP - 24 augustus 2016

ANKARA (ANP) – Turkije roept zijn troepen pas uit Noord-Syrië terug zodra de Syrisch-Koerdische YPG-militie zich achter de Eufraat terugtrekt. Tot die tijd gaat de Turkse legeroperatie tegen Islamitische Staat en de YPG door, zei premier Binali Yildirim woensdag.

De PYD, volgens Turkije nauw verbonden met de Koerdische Arbeiderspartij (PKK) die in Turkije een guerrilla voert tegen het regeringsleger, heeft de afgelopen tijd tot afgrijzen van Ankara flinke terreinwinst geboekt in Noordoost-Syrië. Ook op de westelijke oever van de Eufraat rukten PYD-strijders op.

De PYD geniet de steun van de Verenigde Staten. Maar ook vicepresident Joe Biden eiste woensdag dat de Koerdische strijders de westelijke of rechteroever van de Eufraat onmiddellijk ontruimen. Anders kan de PYD verdere Amerikaanse steun vergeten, zei Biden.

Om aan de eis te voldoen moet de PYD onder meer de aftocht blazen uit Manbij. Die stad veroverden de Koerden eerder deze maand na een langdurig beleg op Islamitische Staat.