buitenland

Turkije ontslaat 2800 rechters en aanklagers

Door ANP - 24 augustus 2016

ISTANBUL (ANP/RTR) – De Turkse autoriteiten hebben woensdag 2800 rechters en aanklagers ontslagen, in de laatste zuiveringsactie na de mislukte staatsgreep van 15 juli. Dat meldde de televisiezender CNN Turk. Eerder zijn al zo’n 4500 rechters en aanklagers geschorst.

Turkije heeft inmiddels in totaal 80.000 mensen uit het ambtenarenapparaat, de rechterlijke macht, politie en justitie ontslagen of op non-actief gesteld naar aanleiding van de couppoging. De autoriteiten beschuldigen hen ervan aanhangers te zijn van de in de VS wonende moslimgeestelijke Fethullah Gülen. Turkije zegt dat hij het brein achter de coup is.

De regering zegt dat de volgelingen van Gülen jarenlang bezig zijn geweest met het infiltreren van instellingen met als doel het omverwerpen van de staat. De geestelijke, die sinds 1999 in zelfgekozen ballingschap woont op het platteland van Pennsylvania, ontkent de beschuldiging en heeft de poging tot staatsgreep veroordeeld.