buitenland

Turkije roept Duitse ambassadeur op matje

Door ANP - 01 augustus 2016

ANKARA (ANP) – De Turkse regering heeft de Duitse ambassadeur in Turkije ontboden. Hij moet tekst en uitleg geven over de demonstratie ten gunste van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan in Keulen van afgelopen zondag. Ankara is ontstemd omdat Duitsland Erdogan niet toestond de demonstranten per videoverbinding toe te spreken.

Een woordvoerder van Erdogan noemde het besluit van het constitutioneel hof in Karlsruhe om een rechtstreekse redevoering te verbieden eerder onaanvaardbaar. Hij eiste een ,,bevredigende verklaring” van Berlijn.

In Keulen verzamelden zich zondag een kleine 40.000 mensen om Erdogan en zijn regering in de nasleep van de mislukte staatsgreep van twee weken geleden hun steun te betuigen. Namens Erdogan werd een dankbetuiging voorgelezen.

De Duitse ambassadeur is met vakantie en wordt vervangen door zijn tweede man.