buitenland

Turkse oppositie: zuiveringen gaan te ver

Door ANP - 28 augustus 2016

ANKARA (ANP) – De maatregelen die de Turkse regering heeft genomen na de mislukte staatsgreep van vorige maand ,,gaan te ver”. Dat vindt de CHP, de belangrijkste oppositiepartij van Turkije, meldt de Turkse krant Hürroyet.

CHP-leider Kemal Kilidaroglu zei zich de coups van 1971 en 1980 nog goed te herinneren. ,,Bij geen van beide staatsgrepen werden zoveel mensen opgepakt. De vakbonden werden niet opgeheven. Maar nu doeken ze in hoog tempo vakbonden op.”

,,De rechtsstaat is de fundamentele maatstaf”, zei de oppositieleider, die de regering van opportunisme beschuldigde. ,,De grenzen zijn in sommige gevallen overschreden.”

Verdachtenbankje

Sinds de verijdelde coup is de noodtoestand van kracht. De regering heeft die aangewend om tienduizenden veronderstelde aanhangers van Fethullah Gülen, die zij beschouwt als het brein achter de staatsgreep, te arresteren, te ontslaan of uit te rangeren. Volgens Kilidaroglu dreigen ook onschuldigen het slachtoffer te worden van de zuiveringen.

De CHP schaarde zich na de mislukte coup haastig achter de regering om niet ook in het verdachtenbankje te belanden.