buitenland

Video gewond jongetje toont oorlogsleed Syrië

Door ANP - 18 augustus 2016

ALEPPO (ANP) – Oorlogen worden vaak samengevat in koele cijfers over doden en gewonden. Videobeelden van een Syrisch jongetje die momenteel de wereld rondgaan, herinneren aan het leed achter de getallen. In de video is te zien hoe de kleuter na een bombardement bebloed en onder het stof uit een gehavend gebouw wordt gehaald en in een ambulance wordt gezet.

De jongen blijft doodstil zitten. Hij huilt niet, maar kijkt beduusd voor zich uit en veegt bloed van zijn gezicht. Het fragment is gepubliceerd door oppositiegroep Aleppo Media Centre en duurt 38 seconden. Zowel door internationale media als door gebruikers van sociale media werden de beelden donderdag massaal gedeeld.

Volgens een fotograaf die ter plaatse was, heet het jongetje Omran en is hij vijf. Zijn ouders en alle vier de kinderen van het gezin werden gered, niemand van hen zou ernstig gewond zijn geraakt. Een uur later stortte het pand waaruit ze werden gered in.