buitenland

VN vreest vluchtelingenvloed uit Mosul

Door ANP - 23 augustus 2016

GENVE (ANP) – De Verenigde Naties maken zich op voor een enorme vluchtelingenstroom als het Iraakse leger tot een offensief overgaat om de stad Mosul te heroveren op terreurgroep Islamitische Staat. Honderdduizenden mensen kunnen dan ontheemd raken, zei woordvoerder Adrian Edwards van de UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de VN.

,,Het humanitaire effect van het militaire offensief zal enorm zijn”, zei Edwards. De UNHCR zal veel grond nodig hebben voor kampen om 1,2 miljoen mensen in op te vangen. De strijd in Irak heeft tot dusver al tot de verdrijving van zo’n 3,4 miljoen mensen geleid.

Het Iraakse leger is bezig met voorbereidingen om Mosul na twee jaar in samenwerking met Koerdische peshmerga’s op IS te heroveren. Premier Haider al-Abadi zei dinsdag dat de stad en de rest van de provincie Nineveh dit jaar nog zullen worden bevrijd.