buitenland

VN vreest vluchtelingenvloed uit Mosul

Door ANP - 23 augustus 2016

GENVE (ANP) – De Verenigde Naties maken zich op voor een enorme vluchtelingenstroom als het Iraakse leger tot een offensief overgaat om de stad Mosul te heroveren op de groep Islamitische Staat. Honderdduizenden mensen kunnen dan ontheemd raken, zei woordvoerder Adrian Edwards van de UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de VN.

,,Het humanitaire effect van het militaire offensief zal enorm zijn”, zei Edwards. De UNHCR zal veel grond nodig hebben voor kampen om 1,2 miljoen mensen in op te vangen.

Het Iraakse leger is bezig met voorbereidingen om Mosul na twee jaar in samenwerking met Koerdische peshmerga’s op IS te heroveren. Militaire woordvoerders verklaarden tegen CNN dat zij de op een na grootste metropool van Irak voor het einde van het jaar willen bevrijden.