buitenland

Vredesoverleg Cyprus nadert ontknoping

Door ANP - 23 augustus 2016

NICOSIA (ANP/DPA) – Het vredesoverleg op Cyprus is in een beslissende fase beland. Een vredesakkoord hangt nog op een klein aantal heikele punten, valt te vernemen uit kringen rond de Cypriotische regering.

De Cypriotische president Nikos Anastasiades, de leider van de Grieks-Cyprioten, en de Turks-Cypriotische voorman Mustafa Akinci spreken elkaar de komende drie weken meermaals om de laatste plooien glad te strijken. Gemakkelijk wordt dat niet, want de agenda telt nog een aantal hete hangijzers.

Zo staat Akinci erop dat Turkse troepen op het eiland gelegerd blijven om de rechten van de Turks-Cyprioten te beschermen. Voor Anastasiades is dat onbespreekbaar. Ook zijn beide kampen het nog niet eens over wat er moet gebeuren met de Turken die zich sinds het Turkse leger in 1974 Noord-Turkije bezette op het eiland hebben gevestigd.

Anastasiades en Akinci voeren het overleg deels onder vier ogen.

Cyprus is verdeeld in een Turks en een zelfstandig Grieks deel sinds Turkije in de noordelijke helft van de eilandstaat de onafhankelijke staat Turks-Cyprus uitriep.