buitenland

Vredesoverleg Filipijnen monter van start

Door ANP - 22 augustus 2016

OSLO (ANP) – Onderhandelaars van de Filipijnse regering en de communistische rebellen in de eilandstaat zijn maandag in opgewekte stemming begonnen aan vredesbesprekingen in Oslo. De beide kampen kwamen bijeen in een hotelzaal die is opgedragen aan de winnaars van de Nobelprijs voor de Vrede.

De zeskoppige delegaties van de regering en de rebellen schudden elkaar de hand, lachten en maakten overwinningstekens. De oprichter van de Filipijnse Communistische Partij (PKP), José Maria Sison, prees nog eens de grootmoedigheid van president Rodrigo Duterte. De president trok het vredesproces vlot door de vrijlating van rebellenleiders en de afkondiging van een bestand.

Sison woont sinds 1987 in ballingschap in Nederland. Twee vrijdag vrijgelaten kopstukken van de rebellen doen na Oslo ook Nederland aan, maar reizen vervolgens naar eigen zeggen door naar hun vaderland. Benito en Wilma Tiamzon hopen dat zij niet langer hoeven te vrezen achter de tralies te belanden.

De regering hoopt de vredesonderhandelingen binnen een jaar tot een goed einde te brengen. Dat wordt nog een zware dobber. In het verleden liep het overleg meermaals stuk op ,,revolutionaire” eisen van de rebellen, zoals het nationaliseren van belangrijke industrie en de herverdeling van land.

150.000 doden

De rebellen zijn gereserveerder. Wel hebben zij al aangekondigd de wapenstilstand te verlengen als de eerste overlegronde deze week goed verloopt.

De strijd van communistische rebellen tegen de regering in Manilla sleept zich al sinds de jaren zestig voort. De guerrilla kostte tot dusver ongeveer 150.000 mensen het leven. Noorwegen bemiddelt tussen de kemphanen en is gastheer van de vredesbesprekingen.