buitenland

VS eisen terugtrekking Syrische Koerden

Door ANP - 24 augustus 2016

ANKARA (ANP/RTR) – De Koerdisch-Syrische strijders van de PYD-militie in Syrië verliezen de steun van de VS als ze zich niet terugtrekken naar de linkeroever van de Eufraat. Dat dreigement heeft de Amerikaanse vicepresident Joe Biden uitgesproken tijdens zijn bezoek aan Turkije, een gezworen vijand van de PYD.

De PYD, volgens Turkije nauw verbonden met de Koerdische Arbeiderspartij (PKK) die in Turkije een guerrilla voert tegen het regeringsleger, heeft de afgelopen tijd tot afgrijzen van Ankara terreinwinst geboekt in Noord-Syrië. Ook op de westelijke oever van de Eufraat rukten PYD-strijders op.

De eis van de Amerikaanse regering betekent dat de PYD de aftocht moet blazen uit onder meer Manbij. Die stad veroverden de Koerden eerder deze maand na een langdurig beleg op Islamitische Staat.