buitenland

VS gaan na of Iran-vluchten Rusland wel mogen

Door ANP - 17 augustus 2016

WASHINGTON (ANP/RTR) – De Amerikaanse regering onderzoekt of Rusland resoluties van de Verenigde Naties heeft geschonden door vanuit Iran doelen in Syrië te bombarderen. Russische gevechtsvliegtuigen voerden dinsdag voor het eerst luchtaanvallen uit vanaf een luchtmachtbasis in het Iraanse Hamadan.

De resolutie van de VN-Veiligheidsraad waarnaar de Verenigde Staten verwijzen, verbiedt landen wapentuig over te brengen naar Iran. Rusland sprak eerder op de dag al tegen dat de samenwerking met Iran in strijd is met het verbod.

Of de Russen de resolutie hebben geschonden of niet, de vluchten vanuit Iran brengen een wapenstilstand in Syrië bepaald niet dichterbij, stelt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Rusland en de VS, die in Syrië tegengestelde kampen steunen, overleggen al maanden over een oplossing voor het slepende conflict. Het Kremlin liet onlangs weten dat er een vergelijk over een gevechtspauze in en hulp voor Aleppo in zicht zou zijn, maar de VS temperden dat optimisme onmiddellijk.