buitenland

‘Zeker 35 doden na Turkse bombardementen’

Door ANP - 28 augustus 2016

BEIROET (ANP) – Bij Turkse lucht- en artilleriebombardementen in het noorden van Syrië zijn zeker 35 burgers om het leven gekomen, zegt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. Meer dan zeventig mensen raakten gewond

Twintig doden en vijftig gewonden vielen in het dorp Jub al-Kousa. Bij een aanval op een boerderij bij een ander dorp, al-Amarna, kwamen nog eens vijftien mensen om en raakten twintig gewond, aldus het Observatorium, dat zich baseert op meldingen van activisten.

De Turkse strijdkrachten steunen Syrische rebellen die in het noorden van Syrië vechten tegen Islamitische Staat, maar ook tegen Koerdische milities die deel uitmaken van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF). De door Turkije gesteunde milities veroverden in de afgelopen week de grensstad Jarablus.

Manbij

Een commandant van de door Turkije gesteunde rebellen zei dat zij het vizier nu richten op Manbij, een stad op de westelijke oever van de rivier de Eufraat die deze maand door SDF en de Koerdische YPG-militie werd veroverd op IS. De Verenigde Staten en Turkije willen dat de YPG zich terugtrekt ten oosten van de Eufraat, maar alles wijst er volgens rebellencommandant Ahmed Osman op dat de Koerden hun posities niet ontruimen, maar versterken. De YPG zegt zich wel te hebben teruggetrokken.

Turkije beschouwt de YPG als een verlengstuk van de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK. Manbij is een van de grootste stedelijke centra in het gebied en het kostte de door Koerden en de VS ondersteunde SDF meer dan twee maanden strijd om de stad in te nemen.