buitenland

Abbas vraagt Britten om excuses over Balfour

Door ANP - 22 september 2016

NEW YORK (ANP) – De Palestijnse president Mahmoud Abbas vindt dat Groot-Brittannië excuses moet maken voor de zogenoemde Balfourverklaring. Onder die naam staat de brief bekend uit november 1917 van de toenmalige Britse minister van Buitenlandse Zaken Arthur James Balfour over de vestiging van een Joods thuisland in Palestina.

In het schrijven zegt Balfour dat de Britse regering zal helpen dit doel van de zionisten te steunen, mits de rechten van de Palestijnen niet worden geschonden. Abbas zei donderdag bij de Verenigde Naties dat het nu, bijna honderd jaar later, tijd wordt dat Groot-Brittannië toegeeft dat de wegbereiding voor een Joodse staat voor het Palestijnse volk ,,een catastrofe, ellende en onrecht” heeft betekend.

De Britten mogen onderhand wel eens de consequenties van hun toenmalige politiek rechtzetten. Het erkennen van de Palestijnse staat, behoort daartoe, zo zei Abbas in New York. ,,Dat is wel het minste dat Groot-Brittannië kan doen.”