buitenland

‘Abbas was KGB-agent’

Door ANP - 07 september 2016

JERUZALEM (ANP) – De Palestijnse president Mahmoud Abbas werkte in de jaren tachtig als KGB-agent. Dat blijkt uit documenten van de inlichtingendienst van de Sovjet-Unie, meldt de Israëlische omroep Channel 1.

De belastende stukken zijn afkomstig van KGB-deserteur Vasily Mitrochin, die ze begin jaren negentig naar het Westen smokkelde. Ze bleven daar nog jarenlang achter slot en grendel en worden maar mondjesmaat vrijgegeven. De documenten van het zogeheten Mitrochin-archief die al wel zijn gedeeld, gelden als behoorlijk betrouwbaar.

Channel 1 heeft nu de hand gelegd op documenten van Mitrochin waarin Abbas wordt genoemd als geheim agent van de KGB in de Syrische hoofdstad Damascus. Abbas, die in het dagelijks bestuur van de Palestijnse bevrijdingsbeweging Fatah zat, verbleef daar indertijd als balling.