buitenland

Agente VS vervolgd na dood zwarte man

Door ANP - 22 september 2016

TULSA (ANP) – Een agente uit Tulsa (Oklahoma) is in staat van beschuldiging gesteld na het doodschieten van een ongewapende, zwarte man. De vrouw wordt beschuldigd van doodslag, berichtte The New York Times donderdag (lokale tijd).

De blanke agente Betty Shelby was vorige week vrijdag afgekomen op een melding dat een auto midden op de weg was verlaten. Op camerabeelden is te zien dat de bestuurder, Terence Crutcher, zijn handen in de lucht steekt, naar de auto loopt en tegen het voertuig leunt.

Een politieman gebruikte vervolgens een stroomstootwapen tegen Crutcher, die daarop werd neergeschoten door Shelby. De bestuurder overleefde het niet. Volgens de politie bleek later dat de man ongewapend was.

De advocaat van de agente heeft betoogd dat Crutcher weigerde bevelen op te volgen. De man zou zijn hand door het autoraam hebben gestoken. Shelby dacht daardoor dat hij een wapen probeerde te pakken, aldus de jurist.

Volgens de nabestaanden van de doodgeschoten man klopt die lezing niet. Uit foto’s zou blijken dat het autoraam dicht was.