buitenland

Akkoord FARC en regering Colombia getekend

Door ANP - 27 september 2016

CARTAGENA (ANP) – President Juan Manuel Santos van Colombia en FARC-leider Rodrigo Lodoño Echeverri, ook bekend als Timochenko, hebben maandagavond (lokale tijd) het vredesakkoord ondertekend, waarmee een einde komt aan ruim 52 jaar bloedvergieten. De twee in het wit geklede leiders speldden elkaar na de ondertekening symbolisch een vredesduif op.

Het akkoord werd ondertekend in aanwezigheid van buitenlandse gasten, onder wie secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry.

Ook de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders was aanwezig. Deze noemde het akkoord ,,een grote stap naar vrede in Colombia en stabiliteit in de regio” en zei verder ,,Met deze historische en indrukwekkende ceremonie, die zoveel emoties losmaakt, begint vandaag het echte werk pas. Oorlog is immers altijd makkelijker dan vrede; Colombianen moeten keihard werken om het vredesakkoord tot een succes te maken. Ze kunnen daarbij rekenen op de steun van de internationale gemeenschap, inclusief Nederland.”

Volgens het ministerie gaat Nederland de komende tijd actief bijdragen aan het uitvoeren van het vredesakkoord. Zo wordt de waarneming van het referendum gefinancierd, dat op zondag 2 oktober gehouden wordt en waarbij de bevolking zich uit mag spreken over het vredesakkoord. Daarnaast is er een bijdrage van 3 miljoen aan het EU-fonds, dat in het leven is geroepen voor onder meer de ontwikkeling van plattelandsgebieden waar de FARC actief is geweest.

De binnenlandse strijd in Colombia heeft in ruim een halve eeuw naar schatting 220.000 mensen het leven gekost.