buitenland

Assange wordt 17 oktober verhoord

Door ANP - 14 september 2016

LONDEN (ANP/RTR) – Julian Assange wordt op 17 oktober verhoord in de ambassade van Ecuador in Londen. Zweden wil hem ondervragen wegens beschuldigingen over onder meer een verkrachting die hij in 2010 zou hebben begaan.

Het verhoor wordt geleid door een Ecuadoraanse officier van justitie. Zweden stuurt hoofdofficier van justitie Ingrid Isgren en een rechercheur van politie. Assange, tegen wie in Zweden een arrestatiebevel loopt, ontkent de beschuldigingen.

De nu 45-jarige Australische activist en oprichter van WikiLeaks verblijft al sinds juni 2012 in de ambassade. Hij voorkwam uitlevering door de Britten aan Zweden door de ambassade van Ecuador in te vluchten. Hij kreeg al snel politiek asiel.

Assange was en is bang dat Zweden hem op zijn beurt zal uitleveren aan de Verenigde Staten. Hij lekte in het verleden gegevens over een Amerikaanse helikopteraanval in Bagdad in 2007 waarbij burgers en journalisten werden gedood. Het Pentagon wil in elk geval graag met Assange praten.