buitenland

Beelden schietpartij Charlotte vrijgegeven

Door ANP - 25 september 2016

CHARLOTTE (ANP) – De politie van de Amerikaanse stad Charlotte heeft zaterdag de beelden vrijgeven van de schietpartij waarbij de 43-jarige Keith Scott om het leven kwam. Daarop is niet te zien of Scott een vuurwapen in zijn hand had.

Videobeelden die gemaakt zijn vanuit een politieauto laten zien dat Scott uit zijn auto stapt, met zijn armen langs zijn zij achteruit loopt en vervolgens wordt neergeschoten. Op ander videomateriaal, gemaakt door een agent, is Scott staand zichtbaar naast zijn auto met zijn armen naar beneden. Daarna is Scott pas in beeld als hij is neergeschoten. Op beide video’s is het onduidelijk of hij een wapen had.

De politie heeft naast de videobeelden ook foto’s vrijgegeven van het vuurwapen en de cannabis die Scott bij zich zou hebben.

De afgelopen dagen gingen demonstranten de straat op, omdat ze wilden dat door agenten gemaakte beelden van het doodschieten van de zwarte man zouden worden vrijgegeven. De politie weigerde eerst aan die eis toe te geven, omdat dit het onderzoek naar de schietpartij zou kunnen beïnvloeden. Zaterdag zei politiechef Kerr Putney dat de videobeelden toch vrijkomen.

Scott werd dinsdagavond dodelijk getroffen door een politiekogel. Een agent schoot toen hij uit zijn auto stapte. Hij had volgens de politie een vuurwapen in zijn hand. Familieleden en enkele bekenden van Scott zeiden dat het om een boek ging.

Putney liet op voorhand weten dat op de videobeelden niet te zien is dat Scott een wapen draagt. De politiechef zei dat de beelden alleen ,,onvoldoende” zijn om te bewijzen dat de verdachte een wapen in zijn hand had. ,,Je kan iets in de hand zien en dat hij richtte op een agent”, aldus Putney over het videomateriaal.