buitenland

Bosbranden Indonesië kosten 100.000 levens

Door ANP - 19 september 2016

JAKARTA (ANP/DPA) – De bosbranden die vorig jaar Indonesië maandenlang teisterden, hebben vermoedelijk aan ruim 100.000 mensen het leven gekost. Dat komt hoofdzakelijk door het inademen van fijnstof, dat grote hoeveelheden koolstof bevatte.

Onderzoekers van de Amerikaanse universiteiten Harvard en Columbia zeggen dat niet alleen inwoners van Indonesië slachtoffer van het fijnstof werden. Ook bewoners van naburige landen als Maleisië en Singapore zijn gestorven door de vervuilde lucht. De onderzoekers schreven hun bevindingen in het tijdschrift Environmental Research Letters.

De branden troffen tot in oktober vooral de grote eilanden Sumatra en Borneo. Het klimaatverschijnsel El Niño wordt verantwoordelijk gehouden voor de enorme vuurhaarden. De Indonesische overheid kwam met een heel ander dodental: 24.