buitenland

Bosnische Serviërs massaal voor feestdag

Door ANP - 26 september 2016

BANJA LUKA (ANP/DPA) – De Serviërs in de Republika Srpska hebben in een referendum massaal het oordeel van het constitutioneel hof van Bosnië-Herzegovina naast zich neergelegd. De autoriteiten in Banja Luka maakten zondagavond bekend dat de opkomst voor de volksraadpleging ongekend hoog was. De inwoners kozen, met 71 procent van de stemmen geteld, bijna unaniem voor een nationale feestdag op 9 januari. Op die dag in 1992 werd de autonome republiek uitgeroepen. Dat leidde tot bloedige onlusten in dit deel van het voormalige Joegoslavië tussen Serviërs, Kroaten en moslims.

Het Bosnisch hof had het referendum ongrondwettig verklaard en was ook pertinent tegen de bewuste datum. Die zou kwetsend zijn voor moslims en bovendien al op de kalender staan als orthodox-christelijke feestdag. De Verenigde Staten en de EU vrezen dat het geweld door deze provocatieve uitkomst opnieuw oplaait in Bosnië.