buitenland

Britse commissaris belooft EU te dienen

Door ANP - 12 september 2016

STRAATSBURG (ANP) – De beoogde Britse EU-commissaris Julian King zal ,,enkel en alleen het algemeen Europese belang dienen, niet het Britse” als het Europees Parlement instemt met zijn benoeming. Dat zei de Engelsman maandag in Straatsburg waar hij aan de tand werd gevoeld over zijn plannen voor een Veiligheidsunie.

De voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, riep deze nieuwe portefeuille in het leven na het onverwachte aftreden van commissaris Jonathan Hill, die vond dat hij niet kon aanblijven nadat zijn landgenoten hadden gestemd voor het opzeggen van het EU-lidmaatschap. Hills gevoelige portefeuille (Financiële Diensten en Kapitaalmarktunie) werd overgenomen door de Letse commissaris Valdis Dombrovskis.

Omdat het Verenigd Koninkrijk nog officieel EU-lid is, moet het een vertegenwoordiger in de commissie hebben. Sir King krijgt onder meer terrorismebestrijding onder zijn hoede. Het parlement moet de aanstelling goedkeuren. Daarover wordt donderdag gestemd.