buitenland

Britse parlement nodig voor brexit

Door ANP - 13 september 2016

LONDEN (ANP/RTR) – Het Britse parlement moet met nieuwe wetgeving onderdelen van de brexit goedkeuren. Dit bevestigde dinsdag de bewindsman die is belast met de uitvoering van het afscheid van de EU, ‘brexit-minister’ David Davis. In het Britse parlement is er geen meerderheid voor een vertrek uit de EU.

Davis zei tegen parlementariërs dat er geen twijfel over bestaat dat er bepaalde wetgeving moet worden gemaakt of veranderd om uit de EU te stappen. Hij noemde als voorbeeld de wet op de Europese Gemeenschappen uit 1972. Daarmee werd het Verenigd Koninkrijk lid van de toenmalige EEG. In de wet staan teksten die aangeven dat Europese wetgeving boven de Britse staat.

Hij noemde ook een hervormingswet uit 2010 (Constitutional Reform and Governance Act) die stelt dat het parlement een verdrag dat de regering wil sluiten, via een bepaalde procedure kan blokkeren.