buitenland

CITES praat over handel in dieren en planten

Door ANP - 24 september 2016

JOHANNESBURG (ANP/DPA) – Ruim 2000 vertegenwoordigers van 183 landen zijn zaterdag in Johannesburg bijeengekomen om nieuwe regels op te stellen voor de handel in bedreigde dier- en plantensoorten. De landen zijn de ondertekenaars van het zogenoemde CITES-verdrag dat dergelijke handel wil reguleren of voorkomen.

Het eerste CITES-verdrag dateert uit 1975. Het geldt als een bijzonder succesvolle afspraak over natuurbescherming. De aangesloten landen komen elke drie jaar bijeen. In de loop der jaren zijn 5600 dier- en 30.000 plantensoorten op de lijst terechtgekomen.

Vooral bespreking van de handel in ivoor kan de komende dagen in Zuid-Afrika voor verhitte discussies zorgen. Er geldt een algemeen verbod, maar Zimbabwe en Namibië willen de waardevolle voorraad die ze bezitten, verkopen. Dat voornemen heeft alom veel weerstand opgeroepen. In achttien Afrikaanse landen leven momenteel 352.000 olifanten. Stroperij en verlies van natuurterrein heeft tussen 2007 en 2014 aan 144.000 olifanten het leven gekost.

CITES staat voor Convention on International Trade in Endangered Species of wild fauna and flora.