buitenland

Clintons stappen uit omstreden stichting

Door ANP - 14 september 2016

WASHINGTON (ANP/RTR) – Niet alleen Hillary Clinton zelf, maar ook haar man en dochter maken zich helemaal los van het belangrijkste onderdeel van hun liefdadigheidsstichting als Clinton in november de presidentsverkiezingen wint. Met die aankondiging hopen de Clintons de aanhoudende beschuldigingen van belangenverstrengeling voortaan te kunnen pareren.

Het aidsbestrijdingsproject van de Clinton Foundation, het vlaggenschip van de stichting en goed voor twee derde van haar uitgaven, wordt helemaal zelfstandig als Hillary het Witte Huis betrekt. Bill en Chelsea Clinton en alle vertrouwelingen van de familie treden af als bestuurslid en het project voert in het vervolg een andere naam, kondigde de stichting woensdag aan.

Clintons Republikeinse rivaal Donald Trump beticht haar er voortdurend van politieke gunsten te hebben verleend in ruil voor giften aan de stichting. Trump zelf is echter al evenzeer in opspraak, omdat zijn liefdadigheidsstichting een openbaar aanklager geld zou hebben toegeschoven om een gerechtelijk onderzoek naar Trump University stop te zetten. Dinsdag opende justitie een onderzoek naar die mogelijke corruptie.