buitenland

Corbyn herkozen als leider van Labour Party

Door ANP - 24 september 2016

LONDEN (ANP/RTR) – Jeremy Corbyn is zaterdag herkozen als leider van de Labour Party. Hij kreeg 313.209 (61 procent) van de uitgebrachte 506.438 stemmen. Hij bleef zijn uitdager Owen Smith (193.229) daarmee ruim voor. Daarmee komt in elk geval een voorlopig einde aan de kritiek op zijn leiderschap binnen de oppositiepartij.

Labour raakte de afgelopen maanden diep verdeeld over Corbyns leiderschap, vooral toen hem tijdens en na het Britse referendum over brexit werd verweten dat hij zich nauwelijks had laten zien en horen. Zijn tegenstanders vinden ook dat hij een te linkse koers met de partij vaart, die Labour bij verkiezingen buitenspel zou zetten.

Corbyn zei in een eerste reactie op zijn overwinning dat hij zich geëerd voelde door de steun van de partijleden. Hij noemde iedereen, voor- en tegenstanders, leden van dezelfde Labourfamilie. Het is nu tijd, aldus Corbyn, de energie aan te wenden om de Conservatieven aan te pakken en te verslaan. Hij kreeg dit keer zelfs nog meer stemmen dan toen hij een jaar geleden werd gekozen. Destijds gaf 59,5 procent van de leden hem zijn steun.

De herkozen oppositieleider sluit niet uit dat kritische leden uit het traditionele schaduwkabinet van Labour daarin zullen terugkeren. In juni, ten tijde van het referendum, stapte een aantal van hen op.

De ‘opkomst’ bedroeg met 506.438 stemmen van de 640.500 leden dit keer 77,6 procent.