buitenland

‘Crash Metrojet was terroristische aanval’

Door ANP - 14 september 2016

MOSKOU (ANP) – Een bom van terroristen is er de oorzaak van dat vorig jaar op 31 oktober een Russisch passagiersvliegtuig neerstortte tijdens een vlucht van Egypte naar Sint-Petersburg. Door een explosie in het bagageruim van de Airbus 321, 22 minuten na het opstijgen in Sharm-el-Sheikh, stortte het toestel vanaf bijna 10 kilometer hoogte neer in de Sinaïwoestijn. Alle 224 inzittenden kwamen om.

Dat is de conclusie van een onderzoek door een team van internationale luchtvaartexperts, schrijft de Russische krant Kommersant woensdag. Door de explosie brak de staart van het toestel. De Airbus van maatschappij Kogalymavia/Metrojet dook onmiddellijk met de neus naar beneden en stortte neer. De meeste passagiers stierven door de plotselinge verandering in luchtdruk.

Islamitische Staat eiste nog op 31 oktober de verantwoordelijkheid op. Egypte deed dat af als onzin. In februari erkende de Egyptische president Abdel-Fattah el-Sisi echter dat terroristen een bom in het vliegtuig hadden geplaatst. Het Kremlin gelastte omwille van de veiligheid alle vluchten naar Egypte af.