buitenland

Defensieministers EU achter meer samenwerking

Door ANP - 27 september 2016

BRATISLAVA (ANP) – Alle 28 lidstaten van de Europese Unie zijn voorstander van intensievere militaire samenwerking, inclusief het Verenigd Koninkrijk. Dat zei EU-buitenlandchef Federica Mogherini dinsdag in Bratislava na overleg van de EU-ministers van Defensie.

,,Ik heb de woorden veto, blokkeren of Europees leger vandaag niet gehoord in de vergaderzaal’’, aldus de Italiaanse, die de bijeenkomst voorzat. ,,Onze burgers willen meer veiligheid, daar moeten we gehoor aan geven. Er mogen dan wel verschillen van inzicht zijn over sommige voorstellen, maar er is veel eensgezindheid.’’

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert liet weten ,,groot voorstander’’ van intensieve samenwerking te zijn. ,,De wankele wereld van nu vraagt hierom.’’ Zij herhaalde niet voor een Europees militair hoofdkwartier te zijn, maar wel voor ,,het beter benutten van bestaande instrumenten en structuren’’.