buitenland

Duterte: speciale eenheden VS moeten weg

Door ANP - 12 september 2016

MANILLA (ANP/RTR) – De Filipijnse president Rodrigo Duterte wil dat Amerikaanse speciale militaire eenheden uit het zuiden van zijn land worden teruggetrokken. Hun aanwezigheid maakt offensieven tegen lokale islamistische strijdgroepen lastiger, omdat zij gewilde gijzelaars zijn, zei Duterte maandag.

,,Ik wil geen ruzie met Amerika, maar zij moeten weg”, zei Duterte over de speciale eenheden, die trainingen geven aan Filipijnse militairen. Groepen als Abu Sayyaf ,,zullen de Amerikanen echt doden, of proberen te ontvoeren om losgeld te vangen”.

De VS hebben sinds 2002 speciale eenheden in het zuiden van de Filipijnen, die Filipijnse militairen trainen en adviseren in de strijd tegen de moslimextremisten. Op het hoogtepunt van die strijd waren er ongeveer 1200 Amerikaanse militairen in Zamboango City en op de eilanden Jolo en Basilan. Tegenwoordig zijn het er minder, omdat Washington zijn veiligheidsbeleid nu meer richt op de Zuid-Chinese Zee.