buitenland

Europees mensensmokkelnetwerk opgerold

Door ANP - 06 september 2016

DEN HAAG (ANP) – Een grote Europese operatie tegen een mensensmokkelbende heeft geleid tot zestien arrestaties. Het netwerk smokkelde sinds 2014 meer dan tweehonderd vooral Syrische migranten Europa in, meldde de Europese politieorganisatie Europol dinsdag.

De verdachten komen uit Syrië, Algerije, Egypte, Libanon en Tunesië. Zij brachten ongeveer 500 euro in rekening voor de reis langs de zogenoemde Balkan-route, waarna hun klanten via Hongarije of Italië werden doorgesluisd naar Oostenrijk, Duitsland en Frankrijk. Veelal door in Italië gerekruteerde ‘katvangers’ die soms wel negentig voertuigen op hun naam hadden staan.

De operatie tegen het criminele syndicaat werd geleid door de Italiaanse politie. Europol zorgde voor de internationale coördinatie. Naast bezittingen zijn forse bedragen in beslag genomen. Meer arrestaties worden niet uitgesloten.