buitenland

Europese steun voor creatieve sector

Door ANP - 14 september 2016

STRAATSBURG (ANP) – Journalisten, schrijvers en videomakers krijgen meer rechten om ervoor te zorgen dat ze eerlijk betaald worden voor hun creaties. Rechthebbenden kunnen verhaal halen als hun materiaal zonder toestemming online wordt hergebruikt.

De Europese Commissie presenteerde woensdag voorstellen rondom auteursrecht, die de ,,culturele sector moeten laten bloeien.’’ De copyrightregels worden aangepast aan de digitale tijd, aldus Brussel.

Voor uitgevers gelden voortaan soortgelijke rechten als voor filmmakers en muziekproducenten om hun product te beschermen. Ook onderzoekers, studenten, leraren, musea en archieven krijgen minder vaak te maken met beperkingen vanwege auteursrecht, is de belofte.

Voor tv- en radiozenders wordt het gemakkelijker hun programma’s in andere EU-landen te laten zien en horen. Hoewel het zogenoemde geoblocking voorlopig wel zal blijven, krijgen consumenten meer keuze, aldus de commissie.