buitenland

‘Gewapende oppositie Syrië steunt bestand’

Door ANP - 12 september 2016

GENVE (ANP/RTR) – De belangrijkste Syrische rebellenmilities steunen de wapenstilstand die maandagavond ingaat. Ze spreken zich maandag nog voor het staakt-het-vuren uit, zegt een ingewijde. Wel zijn er volgens de bron heel wat kanttekeningen en voorbehouden.

De instemming van de gewapende oppositie is volgens de bron, die zijn naam niet genoemd wil zien, al meegedeeld aan de Verenigde Staten. Het bestand kwam door bemiddeling van de VS en Rusland tot stand.

De steun van de belangrijkste strijdgroepen die slag leveren met de regering van president Bashar al-Assad, waaronder het machtige Ahrar al-Sham, is goed nieuws voor de wapenstilstand, die ter gelegenheid van het Offerfeest is afgekondigd. Ahrar al-Sham heeft zich kennelijk bedacht. Eerder waren zij nog fel tegen het staakt-het-vuren gekant.

JFS

De terreurgroepen Islamitische Staat en JFS (voorheen het Nusra-Front) zijn van het bestand uitgesloten. Als de wapenstilstand negen dagen houdt, dan moet de Syrische luchtmacht ook stoppen met het bestoken van IS en JFS. Het Amerikaanse en Russische leger nemen de strijd tegen beide extremistische bewegingen dan over.

Dat zit de merendeels soennitische rebellengroepen namens welke de bron zegt te spreken echter niet lekker. Als JFS wel, en sjiitische milities die aan de zijde van Assad vechten niet worden aangepakt, dan zou onmin binnen zijn achterban dreigen. Het is bovendien onmogelijk voor de rebellen om de samenwerking te verbreken met JFS, omdat hun strijders schouder aan schouder in de loopgraven staan, aldus de bron.

Het staakt-het-vuren gaat volgens het Russische ministerie van Defensie maandag om 18.00 uur Nederlandse tijd in. De Syrisch-Koerdische militie YPG schaarde zich eerder al achter het bestand.