buitenland

‘Gewapende oppositie Syrië steunt bestand’

Door ANP - 12 september 2016

GENVE (ANP/RTR) – De belangrijkste Syrische rebellenmilities steunen de wapenstilstand die maandagavond ingaat. Ze spreken zich maandag nog voor het staakt-het-vuren uit, zegt een ingewijde. Wel zijn er volgens de bron heel wat kanttekeningen en voorbehouden.

De instemming van de gewapende oppositie is volgens de bron, die zijn naam niet genoemd wil zien, al meegedeeld aan de Verenigde Staten. Het bestand kwam door bemiddeling van de VS en Rusland tot stand.

De steun van de belangrijkste strijdgroepen die slag leveren met de regering van president Bashar al-Assad, waaronder het machtige Ahrar al-Sham, is goed nieuws voor de wapenstilstand, die ter gelegenheid van het Offerfeest is afgekondigd. De terreurgroepen Islamitische Staat en JFS (voorheen het Nusra-Front) zijn van het bestand uitgesloten.

Ahrar al-Sham heeft zich kennelijk bedacht. Eerder waren zij nog fel tegen het staakt-het-vuren gekant.