buitenland

Gülen wil internationaal onderzoek Turkse coup

Door ANP - 23 september 2016

SAYLORSBURG (ANP/DPA) – De Turkse prediker Fethullah Gülen wil dat een internationale commissie onderzoek doet naar de omstandigheden rond de couppoging in Turkije in juli. In de commissie zouden experts uit de Verenigde Staten, Duitsland, Nederland en andere landen plaats moeten nemen. Gülen zei dit in zijn ballingsoord in de Amerikaanse staat Pennsylvania, waar hij sprak met journalisten van het Duitse persbureau DPA, het weekblad Die Zeit en het Spaanse dagblad El País.

Gülen is ervan overtuigd dat zijn rivaal, de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, de coup op touw heeft gezet om daarna een grootscheepse zuivering te kunnen doorvoeren. De plannen daarvoor had Erdogan al jaren klaarliggen, ,,het wachten was alleen nog op de juiste gelegenheid”.

De Turkse regering stelt van haar kant Gülen en diens Hizmet-beweging verantwoordelijk voor de poging tot staatsgreep.