buitenland

Griekse zenders uit protest op zwart

Door ANP - 10 september 2016

ATHENE (ANP) – Uit protest tegen de op handen zijnde sluiting van meer dan de helft van het aantal televisiestations in Griekenland, zijn journalisten zaterdag aan een 24-uursstaking begonnen. De Griekse regering heeft het aantal zendmachtigingen teruggebracht van zeven naar vier, waarvan ook nog eens twee machtigingen naar nieuwe stations zijn gegaan. De stations die geen nieuwe vergunning konden betalen moeten dus sluiten. Honderden journalisten en medewerkers van die stations staan straks op straat.

De sluiting van de zenders is omstreden in Griekenland. Vanuit de oppositie wordt gesuggereerd dat de linkse regering van Alexis Tsipras een mediasysteem nastreeft dat politiek dichter bij haar beleid staat en daardoor wellicht minder kritiek heeft.

Tijdens de staking worden er alleen nieuwsberichten op de radio uitgezonden. Ook de toespraak van minister-president Tsipras zaterdagavond wordt niet uitgezonden.