buitenland

Grootmachten steunen bufferzone Syrië niet

Door ANP - 06 september 2016

ISTANBUL (ANP/RTR) – De grote mogendheden lopen niet erg warm voor het Turkse plan een bufferzone in Noord-Syrië in te richten, maar wijzen die ook niet af. De door Turkije gesteunde rebellen in het gebied dringen wel op de ‘veiligheidszone’ aan, maar die moet volgens hen dan wel de zegen van diezelfde grote mogendheden krijgen.

Turkse troepen trokken eind vorige maand de Syrische grens over om samen met hun bondgenoten onder de Syrische rebellen Islamitische Staat uit de grensstreek te verjagen en de Koerdische militie YPG terug te drijven achter de rivier de Eufraat. Turkije streeft al langer naar een bufferzone in Noord-Syrië om de vluchtelingenstroom naar Turkije een halt toe te kunnen roepen. Zo’n zone lijkt nu binnen handbereik.

Rebellenleider Ahmed Osman van de Sultan Murad-brigade waarschuwde dat de YPG zich nog altijd niet heeft teruggetrokken op de oostelijke of linkeroever van de Eufraat. De Koerden beweren van wel. Volgens Osman is een confrontatie tussen zijn manschappen en YPG-strijders ophanden.