buitenland

Hadj in Mekka begonnen onder streng toezicht

Door ANP - 10 september 2016

MEKKA (ANP) – Zo’n anderhalf miljoen moslims zijn zaterdagochtend begonnen aan de rituele hadj in Mekka, onder strenge voorzorgsmaatregelen. Er zijn overal camera’s geplaatst en de pelgrims dragen armbandjes met gps, zodat de overheden in de gaten kunnen houden waar het het drukst is en eventueel kunnen waarschuwen mocht het té druk worden.

Afgelopen jaar brak er in de drukte grote paniek uit, waardoor rond 2000 mensen onder de voet werden gelopen en stierven. Althans, dat wezen de cijfers uit. Het soennitische Saudi-Arabië houdt het op 769 doden en ligt daarover in de clinch met het sjiitische Iran. Daarom doen er dit jaar geen Iraniërs aan de hadj mee.

De jaarlijkse bedevaart naar Mekka wordt vooral gemaakt door buitenlandse moslims. Zij voldoen hiermee aan de eis om op z’n minst eenmaal in hun leven de tocht te volbrengen.