buitenland

Hof: geen verkiezingsfraude Gabon

Door ANP - 24 september 2016

LIBREVILLE (ANP/RTR) – Het constitutioneel hof van Gabon heeft vrijdag de door de oppositie geuite beschuldiging van fraude bij de presidentsverkiezingen van eind augustus verworpen. De rechters weigerden de door oppositiekandidaat Jean Ping geleverde kopieën van stembiljetten als bewijs te accepteren, omdat die grotendeels onleesbaar zouden zijn.

De oppositieleider verdenkt president Ali Bongo, wiens familie al bijna een halve eeuw de scepter zwaait over het olierijke Afrikaanse land, van het sjoemelen met stemmen in de provincie Haut-Ogooue. Dat is een traditioneel bolwerk van de Bongo-familie. Nagenoeg alle kiesgerechtigden zouden daar zijn komen stemmen, en 95 procent van hen koos voor Bongo.

Bondgenoten van Bongo kwamen in de zaak met bewijzen die zouden aantonen dat Ping zelf zou hebben gefraudeerd. Het hof verwierp uiteindelijk de uitslag van 21 kiesdistricten in de hoofdstad Libreville, maar daarmee behield de president een voorsprong van iets meer dan 50 procent.

Na het bekendmaken van de uitslag begin september ontstonden rellen die aan meerdere mensen het leven kostten.