buitenland

Japanse oppositie kiest vrouw als leider

Door ANP - 15 september 2016

TOKIO (ANP/RTR) – De oppositionele Japanse Democratische Partij heeft donderdag voor het eerst een vrouw tot leider gekozen. De 48-jarige Renho, die maar één naam gebruikt, was eerder televisiepresentatrice en minister voor Bestuurlijke Hervorming.

Deze week bleek dat Renho, dochter van een Japanse moeder en een Taiwanese vader, verzuimd heeft om voor haar 22e afstand te doen van haar tweede nationaliteit. Zij bood daarvoor verontschuldigingen aan.

In de voorzittersverkiezing versloeg Renho oud-minister van Buitenlandse Zaken Seiji Maehara en Yuichiro Tamaki, voormalig topambtenaar op het ministerie van Financiën.

In opiniepeilingen staat de Democratische Partij onder de 10 procent van de stemmen, vergeleken met rond de 40 procent voor de Liberaal-Democratische Partij van premier Shinzo Abe.