buitenland

Jean-Pierre Bemba in beroep tegen vonnis ICC

Door ANP - 28 september 2016

DEN HAAG (ANP) – De voormalige Congolese vicepresident Jean-Pierre Bemba gaat in beroep tegen zijn veroordeling door het Internationaal Strafhof (ICC). Het vonnis van achttien jaar gevangenisstraf is niet eerlijk tot stand gekomen, vindt hij.

Het ICC bevond Bemba eerder dit jaar schuldig aan misdaden tegen de menselijkheid. Militieleden zouden onder zijn bevel hebben gemoord en verkracht in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Het was de eerste keer dat het strafhof verkrachting als oorlogsmisdaad aanmerkte en de eerste keer dat het iemand veroordeelde voor wandaden van ondergeschikten.

De delicten die Bemba zijn aangerekend zijn al een jaar of veertien oud. Bemba’s Beweging voor de Bevrijding van Congo pleegde die in de Centraal-Afrikaanse Republiek, waar hij hielp een staatsgreep neer te slaan.