buitenland

Juncker pleit voor militair hoofdkwartier EU

Door ANP - 14 september 2016

STRAATSBURG (ANP) – De Europese Unie moet een militair hoofdkwartier krijgen. De lidstaten moeten toewerken naar een gezamenlijke defensie, om te beginnen met een ,,Europees Solidariteitskorps”. Daarvoor pleitte Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, woensdag.

,,We kunnen niet rekenen op krachten van de afzonderlijke landen’’, zei hij in zijn jaarlijks toespraak, de Staat van de Unie. ,,We kunnen niet overleven zonder beter samen te werken.”

De EU-landen moeten defensiematerieel ook samen aanbesteden, want het gebrek aan samenwerking kost de EU nu miljarden euro’s, aldus de commissievoorzitter. Hiervoor wordt een Europees Defensie Fonds in het leven geroepen, om onderzoek en ontwikkeling actief te stimuleren. ,,Het is hoog tijd om van die mogelijkheid gebruik te maken.”

Juncker pleitte verder voor een Europese minister van Buitenlandse Zaken.