buitenland

Juncker: te veel scheuren in EU-gebouw

Door ANP - 14 september 2016

STRAATBURG (ANP) – In het gebouw van de Europese Unie ontstaan te vaak scheuren. Net als een jaar geleden kent de EU nog altijd te weinig unie, hoewel sommige zaken zijn verbeterd.

Dat zei Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie woensdag in zijn jaarlijks toespraak, de Staat van de Unie. ,,De crisis in de unie duurt nog altijd voort. De samenwerking moet breder en nationale belangen opzijgeschoven”, betoogde Juncker.

Maar de Europese integratie mag geen ,,kleurloze smeltkroes’’ worden. Junker keerde zich sterk tegen nationalisme en populisme, die volgens hem geen problemen oplossen maar juist creëren. De werkloosheid in Europa is nog altijd veel te hoog, aldus de commissievoorzitter. ,,Europa is niet sociaal genoeg.’’