buitenland

‘Kemphanen Syrië houden zich aan bestand’

Door ANP - 12 september 2016

BEIROET (ANP/RTR) – Het staakt-het-vuren dat maandagavond in Syrië is ingegaan lijkt het voorlopig te houden. Op de belangrijkste slagvelden is het rustig sinds de wapenstilstand om 18.00 uur Nederlandse tijd van kracht werd, meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten.

In het zuidwesten van Syrië beschoten rebellen en regeringstroepen elkaar nog wel sporadisch, aldus het Observatorium, dat met hulp van activisten ter plaatse over de burgeroorlog bericht. Het merendeel van de strijdende partijen in Syrië lijkt echter inderdaad de wapens te hebben neergelegd. Het staakt-het-vuren moet om onder meer mogelijk maken dat belegerde burgers van hulpgoederen worden voorzien.

Het Syrische leger beloofde met ingang van maandagavond, wanneer Syrische moslims het Offerfeest vieren, een week lang een ,,regime van rust” in acht te nemen. Wel slaat het leger terug als ,,gewapende groepen” het bestand schenden.