buitenland

Minister België: normenverklaring 18-jarigen

Door ANP - 16 september 2016

BRUSSEL (ANP/BELGA) – De Belgische minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders wil dat elke 18-jarige Belg een verklaring tekent dat hij de Europese waarden respecteert. Dat zegt hij vrijdag in de krant La Libre Belgique en aan omroep RTBF.

Reynders pleit in de interviews voor de introductie in het onderwijs van het vak ‘burgerschap’ dat onder meer de scheiding tussen kerk en staat, en de gelijkheid tussen man en vrouw behandelt. Ook wie Belg wil worden, zou die verklaring moeten ondertekenen, anders kunnen er ,,gevolgen” zijn voor het verblijfsrecht.

Wie niet tekent, zou een sanctie moeten krijgen. Weigerende Belgen moeten ,,in de gaten gehouden” worden en ,,een opleiding” volgen, aldus de Franstalige liberaal. Reynders zei niet te denken dat het plan ,,de geradicaliseerde jongere die een bom in elkaar aan het steken is” zal tegenhouden.